ČLÁNKY A INFORMACE »
Detoxikace před plánovaným početím

Detoxikace před plánovaným početím

Detoxikace organismu před plánovaným otěhotněním je jeden z nejlepších způsobů, jak podpořit plodnost a připravit tělo na těhotenství. Detoxikace organismu je jednoduchá, přirozená a efektivní metoda, jak se zbavit toxinů, které mohou negativně ovlivňovat plodnost. Je vhodná pro ženy i muže.

V organismu se v průběhu života hromadí toxiny z chemikálií ze vzduchu, země, vody, z průmyslově vyráběného jídla, z předmětů, které každodenně používáme, kosmetiky atd. Všude kolem nás, v našem životním prostředí se vyskytují látky, které účinkují podobně jako hormony a narušují fyziologické funkce skutečných hormonů v těle. Jedná se o tzv. endokrinní disruptory, jejichž nadbytek může vést k poruchám plodnosti, předčasné menopauze, menstruačním nepravidelnostem, endometrióze a dalším potížím.
Mnoho z těchto toxinů je uloženo v játrech, které jsou hlavním detoxikačním orgánem, ale může být uloženo i v dalších orgánech, včetně dělohy, žláz, svalů, tukové tkáně a vaječníků.
Detoxikace organismu před početím by měla zbavit tělo přebytečných toxinů, vyvážit hormony, zlepšit krevní cirkulaci a připravit tělo na početí a těhotenství.

Pročišťovací kúra s pomocí zeleninových a ovocných šťáv:

Jedním z nejsnazších a účinných způsobů, jak tělo detoxikovat, je pročišťovací kúra, při které se pijí ovocné a zeleninové šťávy. Jde o tekutou, jedno až třídenní kúru, při které se během dne střídavě popíjejí čerstvě vymačkané štávy z ovoce a zeleniny a voda. (zhruba čtyři až šest 2,5 dcl sklenic šťávy a alespoň 1,5 l čisté vody).

Takto připravené šťávy jsou nabité vitamíny, minerály, antioxidanty a enzymy, dodají tělu potřebné látky k detoxikaci a hlavně se rychle vstřebávají.
Pití vody pomáhá proplachovat útrobní orgány a odvádět uvolněné toxiny z těla ven.

K přípravě šťáv se mohou použít nejrůznější druhy ovoce a zeleniny, pokud možno v bio kvalitě. Běžná zelenina a ovoce ze supermarketu často obsahuje zbytky pesticidů, které se tak mohou také dostat do těla. Rozhodně se pro detoxikaci nehodí průmyslově vyráběné džusy a šťávy, které bývají často přislazené a pasterizované, takže jsou zbavené důležitých vitamínů a enzymů.

Jednotlivé druhy šťáv se mohou pít samostatně nebo se různě míchat. Mezi osvědčené kombinace patří například:

  • Jablko a hruška
  • Jablko a pomeranč
  • Mrkev a červená řepa
  • Mrkev, jablko a zázvor
  • Mrkev, jablko, řepa a celer
  • Pomeranč, grep a citron
  • Celer, jablko, zázvor, petrželka, citron
  • Mrkev, celer, koriandr a česnek
  • Špenát, celer, rajče, zelí

V průběhu pročišťovací kúry se tělo zbavuje nahromaděných škodlivých látek, což se může projevit některými nepříjemnými příznaky. Typickým znakem toho, že se tělo zbavuje nečistot, je zápach vyskytující se na místech, kde dochází k vylučování škodlivin ( kůže, ústa, moč ). K dalším poměrně častým příznakům patří bolesti hlavy, rukou, nohou nebo zad, pocity malátnosti a únava. Proto je vhodné naplánovat si očistnou kúru na dny většího klidu a pokud možno hodně odpočívat.

Kromě intenzivní detoxikace je možné vyzkoušet i dlouhodobější užívání například jablečného octa nebo zeleného ječmene, které mají svělé čistící účinky.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je rovněž výborným čistícím a detoxikačním prostředkem. Působí jako přírodní antibiotikum, které hubí patogenní bakterie a viry v těle. V těle působí zásadotvorně a tak pomáhá upravit pH vnitřního prostředí, které bývá u většiny lidí překyselené.
Nejlepší je užívat jablečný ocet po ránu ještě na lačný žaludek. Nápoj se připraví zamícháním jedné polévkové lžíce jablečného octa do skleničky s teplou vodou a poté se pomalu vypije. Takto se dá jablečný ocet užívat každodenně.

Zelený ječmen

Šťáva ze zeleného ječmene je zdraví prospěšný nápoj, bohatý na vitamíny, minerály, stopové prvky, atioxidanty, enzymy a aminokyseliny. Působí v těle zásadotvorně a probioticky, podporuje detoxikaci organismu a přispívá ke správnému trávení.
Šťáva se připravuje smícháním jedné čajové lžičky sušeného ječmene s vodou nebo šťávou. Tekutina by však neměla mít teplotu vyšší než 45°C, neboť by se tím zničily důležité enzymy.

Po pročištění organismu v podobě několikadenní kúry je vhodná úprava stravy, která s sebou nese jistá omezení nebo úplné vynechání některých potravin, které mohou plodnost negativně ovlivňovat. S úpravou stravy je vhodné začít alespoň tři měsíce před plánovaným početím.

Které potraviny vyřadit nebo radikálně omezit?

  • Potraviny s vysokým podílem rafinovaných sacharidů ( bílé pečivo a výrobky z bílé mouky, sušenky, zákusky, dorty, těstoviny, bílá rýže, sladkosti, slazené nápoje )
  • Kofein (pozor na kofein v čaji a čokoládě)
  • Alkohol
  • Umělá sladidla, barviva a příchutě, chemické přísady, syntetické konzervační látky
  • Smažená jídla především ve fastfoodových restauracích, průmyslově vyráběná jídla
  • Hydrogenované (ztužené) tuky

Kvalitní strava rodičů je základem pro zdraví jejich budoucího dítěte. Jídelníček by měl obsahovat celozrnné potraviny, které oproti rafinovaným potravinám obsahují mnohonásobně více živin, vlákniny, enzymů a antioxidantů. Celá zrna obsahují polysacharidy neboli složité cukry, které se uvolňují do krve postupně a udržují tak stálou hladinu krevního cukru, což v praxi znamená, že nemáme hlad ani chutě na sladké. Důležitý je zvýšený příjem zeleniny a ovoce, které je bohaté na vitamíny a antioxidanty. A rovněž nevynechávat kvalitní zdravé tuky vyskytující se v potravinách jakými jsou ořechy, semínka, olivy, avokádo nebo tučné ryby.

Zdroje:
Sarah Dobbyn: The Fertility Diet
http://EzineArticles.com/Learn-How-to-Detoxify-Your-Body-to-Promote-Fertility&id=5515486
http://www.balancerestored.com/pdf/Fertility_Diet_susan_fox.pdf
http://natural-fertility-info.com/prepare-for-conception
Obrázky: http://www.freedigitalphotos.net/

Zajímavé články

 

MjY1OGU