ČLÁNKY A INFORMACE »
PŘEHLED VITAMÍNŮ A MINERÁLŮ

Přehled vitamínů a minerálů

Následující tabulka uvádí přehled některých důležitých vitamínů a minerálů, jejich význam, přírodní zdroje a doporučené denní množství. V období plánování těhotenství je důležité dbát na správnou výživu a hlídat si optimální přísun vitamínů a minerálů. Negativní dopady na zdraví matky i vyvíjejícího se plodu může mít nedostatek, ale i nadbytek některých látek.

Vitamín/Minerál Význam Přírodní zdroje Doporučená denní dávka
Vitamín B2 (riboflavin) Přispívá k zachování zdravé kůže a sliznic. Je důležitý k zachování normálního energetického metabolismu a zachování červených krvinek. Přispívá k udržení normání funkce nervového systému a ke snížení únavy a vyčerpání. Játra, vejce, sýr a maso. 1,4 mg
Vitamín B5 (kyselina pantotenová) Má vliv na metabolismus steroidních hormonů (např. testosteron, estrogen, progesteron), přispívá ke snížení únavy a vyčerpání a má vliv na normální duševní výkonnost. Maso, játra, luštěniny, celozrnné pečivo, zelenina. K nejbohatším zdrojům patří mateří kašička. 6 mg
Vitamín B6 (pyridoxin) Je nezbytný pro látkovou přeměnu a tvorbu bílkovin. Důležitý pro správný růst a rozmnožování buněk v těle. Užívá se k úlevě při PMS a mírnění nevolností v těhotenství. Játra, maso, vejce, droždí, makrely, avokádo, banány, brambory, zelí, ořechy, obiloviny. 2 mg
Vitamín B12 (kobalamin) Nezbytně nutný pro krvetvorbu, má význam při buněčném dělení (důležitý v raném těhotenství). Je důležitý i pro dobrou činnost nervového systému, přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Bohatě obsažen hlavně v živočišných produktech. Vejce, mléko, sýry, maso, vnitřnosti. Některé mořské řasy. 2,4 µg
Kyselina listová Má vliv na krvetvorbu, na metabolismus homocysteinu, na normální funkci imunitního systému, vliv na normální vývoj mateřských tkání během těhotenství, přispívá k zachování normálních psychických funkcí, snížení únavy a vyčerpání, přispívá k normálnímu dělení buněk. Špenát, brokolice, listové saláty, zelí, fazolové lusky, avokádo, mango, pomeranče, banány, celozrnné výrobky, vlašské ořechy. 200 µg Při plánování početí 400 µg
Vitamín E Důležitý antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Má pozitivní účinky na kvalitu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost, podporuje růst v raných stadiích embryonálního vývoje. Podporuje činnost nervového systému. Obilné klíčky, sójové boby, rostlinné oleje, ořechy, avokádo, růžičková kapusta, vejce, luštěniny, listová zelenina, celozrnné obiloviny. 10 mg
Vitamín C Důležitý antioxidant, který nalezneme ve všech telesných tkáních. Pomáhá posilovat vlásečnice a buněčné stěny, podporuje tvorbu kolagenu, funkci nervového a imunitního systému. Napomáhá vstřebávání železa z potravy, přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Udržuje normální funkci imunitního systému. Citrusové plody jako citrony, grapefruity, limety, pomeranče. Černý rybíz, jahody, brusinky, kiwi. Brambory, listová zelenina, rajčata, květák, brokolice. 80 mg
Vitamín D Vzniká v kůži působením ultrafialového záření. Usnadňuje vstřebávání vápníku ve střevě i jeho ukládání v kostech. Má důležitý vliv na normální dělení buněk, na podporu kostí a zubů a na udržení normální funkce imunitního systému. Játra, vejce, tučné ryby. 5 µg
Vitamín A Má vliv na buněčné dělení, imunitní systém, udržení zdravé kůže, slizničních membrán, udržení normálního vidění. Beta karoten: především červená a oranžová zelenina (např. mrkev) Podávání vyšších dávek vitaminu A je v těhotenství a při plánovaném otěhotnění se nedoporučuje, neboť může způsobovat vývojové vady plodu. Tělo si může vitamin A vytvořit samo z beta karotenu, který je bezpečný.
Zinek Je důležitý pro normální funkci imunitního systému, tvorbu a ochranu DNA a dělení buněk. Má důležitý vliv na plodnost a reprodukci, poporuje produkci spermií, je důležitý pro zdravý vývoj plodu. Zajišťuje správný pohlavní vývoj a dobrou funkci pohlavních orgánů. Hovězí, vepřové a drůbeží maso. Vejce, mořské plody, dýňová jádra, ořechy, sýry, zelená listová zelenina, meruňky. 15 mg
Selen Řadí se mezi významné antioxidanty, ochraňuje organismus před vlivem volných radikálů. Má vliv na tvorbu spermií, zvyšuje plodnost. Významné množství selenu se vyskytuje v semenné tekutině. Přispívá k udržení zdravých vlasů, nehtů. Mořské plody a ryby, maso, para ořechy, ovesné vločky a celozrnné pečivo, brokolice, fazole. 55 µg
Vápník Má zásadní vliv na udržení zdravých kostí, zubů, funkci svalů a nervů. Přispívá k regulaci normálního buněčného dělení a diferenciace. Mléko a mléčné výrobky, vejce. 800mg
Železo Má vliv na tvorbu červených krvinek a hemoglobinu, na transport kyslíku do svalů. Je důležité pro dělení buněk, snižuje únavu a vyčerpání. Červené maso, játra, špenát, pivovarské kvasnice, jahody, citrusy, celozrnné pečivo. 14 mg
Hořčík Podporuje přenos nervových vzruchů, svalovou kontrakci a činnost enzymů. Má vliv na buněčné dělení, urdžení zdravých kostí a zubů. Přispívá ke snížení únavy a vyčerpání a k zachování normálních psychických funkcí. Banány, mandle, lískové ořechy, semena, celozrnné pečivo, kukuřice, luštěniny, špenát, brambory, minerální vody. 375 mg

 

MmZiZDlh