RECEPTY »
Křupavá cizrna

Křupavá cizrna

Křupavá cizrna

0:10

doba přípravy

1:00

celkový čas

4

porce

3

ingrediencí

SNADNÉ

náročnost

Ingredience

  • 200 g cizrny
  • olivový olej
  • koření dle chuti (kari, paprika, apod.)
  • sůl
  • Postup přípravy

    Cizrnu si přes noc namočíme, druhý den propláchneme a uvaříme v nové vodě do měkka. Stačí vařit asi 45 minut.

    Uvařenou cizrnu scedíme, osušíme a vsypeme na plech. Zakapeme 2 lžícemi olivového oleje a posypeme kořením. Důkladně promícháme, aby se kuličky cizrny obalily v koření.

    Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 35 - 40 minut. V průběhu pečení několikrát zatřeseme plechem nebo promícháme. Po upečení cizrnu osolíme dle chuti.

    Proč podporuje plodnost

    Cizrna je vynikajícím zdrojem bílkovin ( 15 – 30% ) a vlákniny ( 5 – 19% ). Je výborným zdrojem kyseliny listové. 100 g cizrny obsahuje trojnásobek doporučené denní dávky kyseliny listové. Kromě kyseliny listové obsahuje cizrna vitamíny skupiny B, zejména B2, B6 a B12, dále pak vitamín C a E. Z minerálů má cizrna vysoký obsah železa a je bohatá také na hořčík, vápník a zinek.

     

    MzkwM