RECEPTY »
Rajčata plněná quinoou a špenátem

Rajčata plněná quinoou a špenátem

Rajčata plněná quinoou a špenátem

0:30

doba přípravy

0:50

celkový čas

3

porce

8

ingrediencí

SNADNÉ

náročnost

Ingredience

  • 1 hrnek uvařené quinoi
  • 6 větších rajčat
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 hrnky čerstvého pokrájeného špenátu
  • kousek nivy nebo jiného sýru
  • 1 větší vejce
  • olivový olej
  • sůl, pepř na dochucení
  • Postup přípravy

    Quinou propláchneme vodou, abychom ji zbavili hořkosti a poté ji uvaříme dle návodu na sáčku a necháme vychladnout.

    Rozehřejeme si troubu na 250°C.

    Rajčata omyjeme, seřízneme vrchní část a vydlabeme dužinu. Cibuli a česnek pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme olej a vhodíme cibuli s česnekem, necháme zesklovatět a ztlumíme plamen. Do pánve vhodíme špenát, přikryjeme pokličkou a ponecháme asi minutku, aby špenát zavadl. Vypneme plamen, vmícháme rozklepnuté vejce, quinou a nastrouhanou nivu a vše zamícháme. Směs dochutíme solí a pepřem.

    Vydlabaná rajčata naplníme připravenou směsí, dáme do zapékací mísy a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme asi 20 minut.

    Proč podporuje plodnost

    Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina s vysokým obsahem bílkovin, vyrovnanou skladbou aminokyselin a vysokým podílem minerálů (fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík a dalších). V tradiční čínské medicíně je quinoa často doporučována pro její blahodárný vliv na ledviny. Podle tradiční čínské medicíny jsou zdravé a silné ledviny základem všech tělesných funkcí a vitality a jsou klíčovým faktorem plodnosti a libida.

    Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové, která má velký význam při plánování těhotenství a v prvním trimestru těhotenství, neboť přispívá ke správnému dělení buněk a je zodpovědná za normální vývoj zárodečných tkání během těhotenství.

     

    YTRhZT