RECEPTY »
Rychlé cizrnové kari se špenátem

Rychlé cizrnové kari se špenátem

Rychlé cizrnové kari se špenátem

0:10

doba přípravy

0:40

celkový čas

2

porce

9

ingrediencí

SNADNÉ

náročnost

Ingredience

  • 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
  • 400 g cizrny z konzervy
  • 1 červená cibule
  • kousek zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 100 baby špenátu
  • 75 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml kokosového mléka
  • 1 lžička kari koření
  • sůl podle chuti
  • Postup přípravy

    Cizrnu z konzervy propláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli a zázvor nakrájíme na tenké plátky, chilli papričku rozpůlíme, vyndáme semínka a nadrobno nakrájíme. V pánvi si rozehřejeme olej, vhodíme cibuli a zhruba tři minuty restujeme, poté přidáme zázvor, chilli papričku a kari koření a restujeme ještě asi minutku.

    Do pánve vlijeme vývar, kokosové mléko a cizrnu a vaříme zhruba patnáct minut, aby se tekutina zredukovala a chutě prolnuly. Dvě minuty před koncem vmícháme špenát a necháme prohřát.

    Podle chuti osolíme a servírujeme, nejlépe s hnědou rýží.

    Proč podporuje plodnost

    Cizrna je vynikajícím zdrojem bílkovin ( 15 – 30% ) a vlákniny ( 5 – 19% ). Je výborným zdrojem kyseliny listové. 100 g cizrny obsahuje trojnásobek doporučené denní dávky kyseliny listové. Kromě kyseliny listové obsahuje cizrna vitamíny skupiny B, zejména B2, B6 a B12, dále pak vitamín C a E. Z minerálů má cizrna vysoký obsah železa a je bohatá také na hořčík, vápník a zinek. Vitamín B6 je důležitý pro vyrovnanou hladinu estrogenu a progesteronu. Vitamín B12 je nezbytně nutný pro krvetvorbu, má význam při buněčném dělení (důležitý v raném těhotenství). Vitamín E je důležitý antioxidant a kličový vitamín pro plodnost, který má pozitivní účinky na kvalitu pohlavních buněk.

    Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové, která má velký význam při plánování těhotenství a v prvním trimestru těhotenství, neboť přispívá ke správnému dělení buněk a je zodpovědná za normální vývoj zárodečných tkání během těhotenství.

    Kokosové mléko je zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C a E, kyseliny listové, hořčíku, železa, draslíku a zinku.

     

    NGEwYjB