RECEPTY »
Salát s pečenou cizrnou a batáty

Salát s pečenou cizrnou a batáty

Salát s cizrnou a batáty

0:15

doba přípravy

0:45

celkový čas

2

porce

10

ingrediencí

SNADNÉ

náročnost

Ingredience

  • 2 menší batáty
  • 1 konzerva cizrny
  • 2-3 lžíce koření Tandoori Masala
  • 1/2 lžičky soli
  • olivový olej
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 4 hrsti baby špenátu
  • na zálivku:

  • 3 lžíce tahini
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • asi 3 lžíce horké vody na zředění
  • Postup přípravy

    Předehřejeme si troubu na 200°C.

    Batáty důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 1/2 cm. Cizrnu slijeme, necháme okapat a poté ji osušíme.

    Smícháme 2 lžíce oleje s kořením Masala a přidáme sůl. Osušenou cizrnu obalíme v této směsi.

    Nakrájené batáty potřeme olejem a mírně osolíme, poté je vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Na druhý plech vsypeme cizrnu obalenou v koření. Oba plechy vložíme do vyhřáté trouby a necháme péct asi 20 minut. Poté vyndáme z trouby, batáty obrátíme a cizrnu protřepeme a vrátíme do trouby na dalších 10 - 15 minut, dokud není cirzna zlatavá a batáty měkké.

    Mezitím si připravíme dresink smícháním všech uvedených ingrediencí. Na talíř si připravíme omytý špenát, na který navršíme batáty a cizrnu. Na závěr posypeme dýňovými semínky. Podáváme s připraveným dresinkem.

    Proč podporuje plodnost

    Batáty jsou skvělým zdrojem vlákniny, mají nižší glykemický index než normální brambory a jsou bohaté zejména na betakaroten, vitamíny E a B6, které jsou pro plodnost velice přínosné. Vitamín B6 je důležitý pro vyrovnanou hladinu estrogenu a progesteronu a rovněž snižuje zvýšenou hladinu prolaktinu, která může bránit ovulaci.

    Cizrna je vynikajícím zdrojem bílkovin ( 15 – 30% ) a vlákniny ( 5 – 19% ). Je výborným zdrojem kyseliny listové. 100 g cizrny obsahuje trojnásobek doporučené denní dávky kyseliny listové. Kromě kyseliny listové obsahuje cizrna vitamíny skupiny B, zejména B2, B6 a B12, dále pak vitamín C a E. Z minerálů má cizrna vysoký obsah železa a je bohatá také na hořčík, vápník a zinek. Vitamín B6 je důležitý pro vyrovnanou hladinu estrogenu a progesteronu. Vitamín B12 je nezbytně nutný pro krvetvorbu, má význam při buněčném dělení (důležitý v raném těhotenství). Vitamín E je důležitý antioxidant a kličový vitamín pro plodnost, který má pozitivní účinky na kvalitu pohlavních buněk.

    Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové, která má velký význam při plánování těhotenství a v prvním trimestru těhotenství, neboť přispívá ke správnému dělení buněk a je zodpovědná za normální vývoj zárodečných tkání během těhotenství.

     

    ZDVhZ