Salát ze syrové červené řepy

Salát ze syrové červené řepy

Ingredience:

  • 1 červená řepa
  • 1 větší mrkev
  • 1 jablko
  • citronová šťáva
  • vlašské ořechy na posypání (nemusí být)
  • salat ze syrove repy

    Postup přípravy:

    Červenou řepu, jablko i mrkev omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo.
    Vše promícháme a dochutíme citronovou šťávou.

    Na talíři můžeme salát posypat nasekanými vlašskými ořechy.

    Proč podporuje plodnost:

    Červená řepa je bohatým zdrojem kyseliny listové, která má velký význam při plánování těhotenství a v prvním trimestru těhotenství, neboť podporuje zdravý vývoj plodu.
    Kromě kyseliny listové obsahuje červená řepa také vitamín C, E, B1, B2, B6 a důležitý antioxidant betain. Řepa obsahuje i výrazné množství železa, které je hraje roli při tvorbě červených krvinek, je důležité pro dělení buněk a rovněž pomáhá snižovat únavu a vyčerpání.

    Dostatečný přísun kyseliny listové v období plánování těhotenství a v období prvního trimestru snižuje riziko vzniku vrozeného defektu neurální trubice (vývojové vady míchy a mozku) až o 70%, snižuje významně výskyt vývojových vad močového a srdečně-cévního systému, defektů končetin a malformací trávícího ústrojí plodu.

    Vitamín B6 je důležitý pro vyrovnanou hladinu estrogenu a progesteronu. Vitamín E je důležitý antioxidant a klíčový vitamín pro plodnost, který má pozitivní účinky na kvalitu pohlavních buněk. Vitamín C je důležitým antioxidantem, posiluje imunitu a má příznivý vliv na počet a pohyblivost spermií.

     

     

    N2MxOTg1ZT