Salát Nicoise

Salát Nicoise

Ingredience:

  • 400 g malých brambor
  • 200 g zelených fazolek
  • 150 g cherry rajčat
  • 1 červená cibulka
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 160 g tuňáka v olivovém oleji
  • černé olivy
  • 1/2 hlávky salátu
  • Na zálivku

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžíce vinného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl, pepř dle chuti
  • salat nicoise

    Postup přípravy:

    Brabory omyjeme a vaříme ve slupce asi 15 minut, aby zůstaly pevné. Necháme vychladit a poté oloupeme a nakrájíme na půlky.
    Fazolkám odřízneme konce, přepůlíme je a vhodíme je do vroucí osolené vody asi na 6 – 8 minut. Poté scedíme a propláchneme ledovou vodou, aby zůstaly hezky zelené.
    Cibuli nakrájíme na proužky, rajčata přepůlíme, vejce oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Salát omyjeme a rozebereme na listy.
    Zálivku připravíme našleháním všech ingrediencí.
    Brambory, fazolky, rajčata, cibulku a olivy opatrně promícháme a položíme na talíř, na který jsme si naaranžovali listy salátu. Navrch klademe pokrájená vejce a tuňáka.
    Na závěr přelijeme připravenou zálivkou.

    Proč podporuje plodnost:

    Zelené fazolky obsahují spoustu vitamínu C, kyselinu listovou a provitamín A. Dále vitamíny B1, B2, B6 a vitamín E. Z minerálních látek je bohatě zastoupen draslík, fosor, vápník a hořčík. Zelené fazole jsou také výborným zdrojem vlákniny.

    Tuňák obsahuje kvalitní bílkoviny a je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správné fungování žláz s vnitřní sekrecí, zejména pohlavních žláz. Omega- 3 mastné kyseliny jsou důležitou součástí stravy v období plánování těhotenství i v jeho průběhu, neboť podporují správný vývin mozku dítěte.

     

     

    YTgyM2IyY