Thajská dýňová polévka

Thajská dýňová polévka

Ingredience:

  • asi 1,3kg dýně ( máslová, Hokaido, příp. jiná )
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • kousek čerstvého zázvoru
  • čerstvý koriandr
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • chilli paprička ( nemusí být )
  • sůl, pepř na dochucení
  • thajská dýňová

    Postup přípravy:

    Dýni oloupeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno.
    V pánvi zahřejeme olej, vhodíme cibuli a česnek a necháme zesklovatět.
    Poté přidáme mletý koriandr, římský kmín a pokrájený kousek zázvoru a mícháme, dokud směs nezačne vonět.
    Vhodíme pokrájenou dýni a promícháme, potom přilijeme zeleninový vývar.
    Necháme přijít k varu, snížíme teplotu a vaříme asi 30 minut, dokud dýně nezměkne.
    Poté sundáme z plotny, přidáme nasekaný čerstvý koriandr a vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
    Rozmixovanou polévku vrátíme na sporák, přilijeme do ní kokosové mléko, prohřejeme a podle chuti přidáme sůl a pepř.
    Polévku podáváme posypanou čersvým koriandrem a pokrájenou chilli papričkou.

    Proč podporuje plodnost:

    Dýně obsahuje množství vitamínu A, C a E. Z minerálů je zastoupen především draslík, vápník, fosfor a hořčík. Vitamín E je důležitý antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Má pozitivní účinky na kvalitu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje růst v raných stadiích embryonálního vývoje. Vitamín C je rovněž důležitým antioxidantem, který posiluje imunitu a má příznivý vliv na počet a pohyblivost spermií.

    Kokosové mléko je zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C a E, kyseliny listové, hořčíku, železa, draslíku a zinku.

     

     

    NTYzZDRiM