RECEPTY »
Špalda s růžičkovou kapustou

Špalda s růžičkovou kapustou

Špalda s růžičkovou kapustou

0:15

doba přípravy

0:50

celkový čas

4

porce

7

ingrediencí

SNADNÉ

náročnost

Ingredience

  • 120 g špaldy (např.Alnatura)
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 250 g růžičkové kapusty
  • 1 cibule
  • 20 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Na dochucení:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř na dochucení
  • Postup přípravy

    Špaldu propláchneme vodou a vaříme v zeleninovém vývaru asi 30 minut, dokud nezměkne. (Při přípravě se řídíme pokyny na obalu.) Mezitím si připravíme růžičkovou kapustu. Růžičkovou kapustu očistíme, opláchneme a nakrájíme na půlky nebo na čtvrtiny (podle velikosti kapustiček). Troubu předehřejeme na 200°C.

    Cibuli nakrájíme na kostičky a smícháme v míse s růžičkovou kapustou a 2 lžícemi olivového oleje. Přendáme na plech a vložíme do rozehřáté trouby asi na 25 minut. V průběhu pečení několikrát promícháme. Pět minut před koncem pečení vhodíme na plech vlašské ořechy.

    Špaldu scedíme a vysypeme na plech k růžičkové kapustě. Vše přelijeme zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy a promícháme.

    Proč podporuje plodnost

    Růžičková kapusta obsahuje vitamíny A, C, E z vitamíny skupiny B, především pak vitamín B1 a kyselinu listovovou. Růžičková kapusta obsahuje také fytonutrient diindolmetan, který pomáhá tělu snižovat hladinu škodlivých environmentálních estrogenů, které mohou negativně ovlivňovat hormonální rovnováhu.

    Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je bohatá na rostlinné bílkoviny, nenasycené tuky, vlákninu, minerály - zejména hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitamíny především skupiny B.

    Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem vitamínu B6, který harmonizuje hladiny estrogenu a progesteronu a snižuje zvýšenou hladinu prolaktinu, který může bránit ovulaci.

     

    MGQ1Z