RECEPTY »
Špaldové rizoto s dýní a špenátem

Špaldové rizoto s dýní a špenátem

Špaldové rizoto s dýní a špenátem

0:20

doba přípravy

0:50

celkový čas

4

porce

9

ingrediencí

SNADNÉ

náročnost

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • asi 220 g špaldových zrn (např. Alnatura)
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 400 g dýně
  • 50 g parmezánu
  • 100 g čerstvého baby špenátu
  • čerstvý rozmarýn (nemusí být)
  • Postup přípravy

    Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Špaldu propláchneme vodou.

    V pánvi si rozpálíme olej a vhodíme cibulku a po chvilce i česnek a chvíli restujeme. Potom přisypeme špaldu, promícháme a po chvilce vlijeme zeleninový vývar a dýni. Vše promícháme a necháme na mírném ohni vařit asi 25 - 30 minut. Občas zamícháme. Dýně krásně změkne a celá směs bude mít konzistenci krémového rizota.

    Ke konci vaření vmícháme špenát, nastrouhaný parmezán a nadrobno posekaný rozmarýn. Podle chuti můžeme jemně přisolit či opepřit.

    Rizoto lze podávat samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.

    Proč podporuje plodnost

    Dýně obsahuje množství vitamínu A, C a E. Z minerálů je zastoupen především draslík, vápník, fosfor a hořčík. Vitamín E je důležitý antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Má pozitivní účinky na kvalitu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje růst v raných stadiích embryonálního vývoje. Vitamín C je rovněž důležitým antioxidantem, který posiluje imunitu a má příznivý vliv na počet a pohyblivost spermií.

    Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice. Je bohatá na rostlinné bílkoviny, nenasycené tuky, vlákninu, minerály - zejména hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitamíny především skupiny B.

    Špenát je bohatým zdrojem kyseliny listové, která má velký význam při plánování těhotenství a v prvním trimestru těhotenství, neboť přispívá ke správnému dělení buněk a je zodpovědná za normální vývoj zárodečných tkání během těhotenství.

     

    MjVlN