RECEPTY »
Těstovinový salát s fazolkami

Těstovinový salát s fazolkami

Těstovinový salát s fazolkami

20

doba přípravy

35

celkový čas

4

porce

8

ingrediencí

SNADNÉ

náročnost

Ingredience

  • 400 g zelených fazolek
  • 300 g rajčat
  • 100 g těstovin
  • 2 stroužky česneku
  • hrst bazalky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • černé olivy
  • 50 g balkánského sýru
  • sůl, pepř dle chuti
  • Postup přípravy

    Těstoviny uvaříme podle návodu. Fazolky očistíme, nakrájíme na zhruba 3 cm kousky a vhodíme do vroucí osolené vody. Necháme vařit asi 6-8 minut, poté je scedíme a propláchneme ledovou vodou.

    Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky.

    Česnek prolisujeme a smícháme s olejem a pokrájenou bazalkou. Osolíme a opepříme a promícháme s pokrájenými rajčaty.

    Těstoviny smícháme s fazolkami, olivami a rajčaty a vše promícháme.

    Nakonec vmícháme nastrouhaný balkánský sýr.

    Proč podporuje plodnost

    Zelené fazolky obsahují spoustu vitamínu C, kyselinu listovou a provitamín A. Dále vitamíny B1, B2, B6 a vitamín E. Z minerálních látek je bohatě zastoupen draslík, fosor, vápník a hořčík. Zelené fazole jsou také výborným zdrojem vlákniny. Vitamín C je důležitý antioxidant, který posiluje imunitu a má příznivý vliv na počet a pohyblivost spermií. Kyselina listová má velký význam při plánování těhotenství a v prvním trimestru těhotenství, neboť přispívá ke správnému dělení buněk a je zodpovědná za normální vývoj zárodečných tkání během těhotenství.

    Česnek je skvělým zdrojem selenu a vitamínu B6. Selen má důležitou roli pro mužskou plodnost, je potřebný pro tvorbu spermií a jejich pohyblivost. Vitamín B6 pomáhá regulovat hladiny estrogenu a progesteronu a zároveň snižuje zvýšenou hladinu prolaktinu, která může bránit ovulaci.

     

    MDkwMzc3